Seminar na temu „Pčela = Biodiverzitet“

| 26. septembra 2015.

Udruženje građana VELESOVA VIZIJA iz Beograda, uz podršku Centra za ekologiju i transfer tehnologija Privredne komore Beograda, 2. oktobra 2015. godine sa početkom u 10h, organizuje seminar na temu

“Pčela = biodiverzitet”,

u Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12, sala na međuspratu,

Istoimeni projekat, u okviru koga se realizuje seminar, jedan je od 25 projekata koje sufinansira Evropska unija kroz Fond za projekte Dunavskog regiona – START, što potvrđuje koliko je ova tema od interesa za celu Evropu, a i globalno..

Projekat se bavi fenomenom masovnog i misterioznog nestajanje pčela – Collony Collapse Disorder (CCD), koji naučnici još uvek nisu u stanju da objasne, ali je već obavljeno dovoljno naučnih istraživanja koja su potvrdila iste nalaze, a to je da se ova pojava može direktno povezati sa upotrebom pesticida iz grupe neonikotinoida. Evropska komisija je od decembra 2013. zabranila upotrebu ovih pesticide na svojoj teritoriji na dve godine, do kraja 2015. kada će zabrana ponovo biti razmotrena.

Pored informisanja javnosti o ovoj pojavi, izlaganja eminentnih stručnjaka o temama iz oblasti ishrane pčela, selekcije, bolesti i nametnika pčelinje zajednice, itd. imaju za cilj da interesnim stranama, a pre svega pčelarima, pomognu u poboljšanju vitalnosti pčela koje su najvažniji oprašivači i čije bi nestajanje imalo nesagledive posledice

Pozovamo pčelarska udruženja iz cele Srbije, a pošto se u to vreme održava i sajam meda na Tašmajdanu, očekujemo učešće velikog broja predsednika udruženja i pčelara pojedinaca.

Program seminara

Category: Novosti

Comments are closed.