Sačuvajmo pčelu

| 9. juna 2014.

SAČUVAJMO NJENO VELIČANSTVO – PČELU

U velikoj sali opštine Petrovac na Mlavi, 23. novembra 2012. godine u okviru projekta „Sačuvajmo njeno veličanstvo Pčelu“, koji je donacija Ambasade Kraljevine Norveške, počeo je program obuke iz pčelarstva, za 50 pčelara „Udruženja pčelara Mlava“ i 30 nezaposlenih žena početnica.

Stručnjaci iz Velesove vizije će u okviru obuke iz pčelarstva polaznicima da ukažu na značaj pčele u ekosistemu i informišu ih o masovnom nestajanju pčela– CCD (Colony Collapse Disorder), pojavi sa kojom se danas sreće čovečanstvo. Projektom je predviđeno da se obuka pčelara održi u periodu od 01. 11. 2012. do 30. 10. 2013. godine gde će pčelari imati priliku da steknu znanja iz oblasti:organizacije života i rada pčelinjeg društva, apitehnke, bolesti pčela i medonosnog bilja, te na taj način preduprediti pojavu gubitka pčelinjih zajednica i podićiprinose u pčelarstvu.Takođe, tim iz Velesove vizije će u proleće 2013. god. na pčelinjacima polaznika održati praktični deo obuke.

12. januara 2012. godine u 16 časova u velikoj sali opštine Petrovac na Mlavi održava se informativni seminar za poljoprivrednike koji koriste pesticide da bi se ukazalo na značaj pčele kao oprašivača u podizanju prinosa u poljoprivredi i njenom veoma važnom mestu u ekosistemu. Istovremeno će da se podeli i brošura kojom se poljoprivrednici informišu koliku štetu mogu da nanesu nepravilnom upotrebom pesticida, ne samo pčelarima nego i u sopstvenoj proizvodnji.

Category: Portfolio

Comments are closed.