Pčela = Biodiverzitet

| 25. septembra 2015.

Pcela_zps71a7def3Pojekat „Pčela = Biodivezitet“ jedan je od 25 projekata koje sufinansira Evropska unija kroz Fond za projekte Dunavskog regiona – START, što potvrđuje koliko je ova tema od interesa za celu Evropu, a i globalno. Projekat se bavi pitanjem oprašivačke krize (naučni termin je Coloni Collapse Disorder – CCD), što direktno ugrožava biodiverzitet. Partneri Velesove vizije u projektu su Univerzitet iz Graca, Udruženje pčelara Šavnik i Veterinarski institut Republike Srpske „Dr Vaso Butozan”.  CCD sindrom se manifestuje kao masovni i misteriozni nestanak pčela, koje su najvažnije oprašivači, odgovorni za opstanak 84% svih bilјnih vrsta. Naučnici nisu bili u stanju da utvrde tačan uzrok velikih pčelinjih gubitaka, ali nakon više od 30 nezavisnih studija (uklјučujući jedan od EFSA – European Food Safety Autority), zaklјučak je da jedan od razloga upotreba  pesticida iz grupe neonikotinoida. Tako je u aprilu 2013. godine Evropska komisija zabranila njihovu upotrebu na dve godine na pojedinim kulturama, uprkos snažnom otporu moćnih korporacija. Sve zemlјe EU u Dunavskom regionu ponašaju se u skladu sa zabranom, ali su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina  i dalјe van domašaja zabrane. U stvari, tako malo je poznato ili učinjeno u vezi sa CCD-om u ovim zemlјama da je to alarmantno. Prisustvo CCD je očigledno, ali je široka javnost malo svesna problema i njenog uticaja (npr. 75% bilјaka koji se koriste za hranu zavisi od pčele), a ne provode se nikakve preventivne mere ili kontrola gubitka pčelinjh zajednica.

„Ako pčele nestanu, ljudima će ostati još samo 4 godine života. Kad nema pčela – nema više oprašivanja, nema više biljaka, nema više životinja, nema više čoveka” (Albert Anštajn).

Cilj projekta je da se napravi uporedna analiza stanja u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, a uz pomoć austrisjkog partnera koji je jedan od lidera u istraživanjima na ovu temu. Nameravamo da predstavimo potvrđene činjenice široj javnosti i nadležnim koji donose odluke u ovim zemlјama,  kako bi zabranu uskladili sa zemljama EU. Izradićemo  upitnik o gubicima pčelinjih zajednica kako bi mogli ubuduće da pratimo stanje u pčelarstvu u Srbiji, Bosni i Hecegovini i Crnoj Gori.

Category: Portfolio

Comments are closed.