Održan seminar na temu „Pčela = Biodiverzitet“

| 16. oktobra 2015.

IMG_1473Udruženje građana VELESOVA VIZIJA iz Beograda, uz podršku Centra za ekologiju i transfer tehnologija Privredne komore Beograda, 02. otobra 2015. godine  održalo je seminar na temu „Pčela = Biodiverzitet“ u Privrednoj komori Beograda.

Projekat se bavi pitanjem oprašivačke krize, što direktno ugrožava biodiverzitet. Partneri Velesove vizije u projektu su Karl-Franzens-University Graz, Udruženje pčelara Šavnik i Veterinarski institut Republike Srpske „Dr Vaso Butozan”.  CCD (naučni termin je Coloni Collapse Disorder – CCD) sindrom se manifestuje kao masovni i misteriozni nestanak pčela, koje su najvažnije oprašivači, odgovorni za opstanak 84% svih bilјnih vrsta. Naučnici nisu bili u stanju da utvrde tačan uzrok velikih pčelinjih gubitaka, ali nakon više od 30 nezavisnih studija (uklјučujući jednu od EFSA – European Food Safety Authority), zaklјučak je da upotreba  pesticida iz grupe neonikotinoida jeste jedan od uzroka. 

Ovo je treći po redu seminara ovakve vrste, a prethodna dva su održana kod partnera na projektu u Banja Luci, Bosna i Hercegovina i na Žabljaku, Crna Gora.

Projekat i program seminara je predstavio Saša Grubić, predsednik udruženja Velesova vizija. U okviru seminara održana su četiri predavanja:

  • Istraživanja o ishrani pčela i gubici pčelinjih zajednica; dr Robert Brodschneider, Karl-Franzens Univerzitet – Odsek za zoologiju,Grac, Austrija
  • Bolesti i nametnici pčelinje zajednice sa potrebom zaštite polinacijskog sistema; dr Violeta Santrač, Veterinarski institut Republike Srpske “Dr Vaso Butozan” Banja Luka
  • Problemi trovanja pčelinjih zajednica; prof. dr Mića Mladenović, NVO “Velesova Vizija”, Beograd
  • Moderni selekcijski zahtevi u proizvodnji matica; dr Slađan Rašić, NVO “Velesova Vizija”, Beograd

Posebno nas raduje što su se pozivu na seminar odazvali Nebojša Ristić, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine kao i Jasmina Madžgalj iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda. Ispred Privredne komore Srbije, tj. Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i vodoprivredu, prisustvovala je savetnik Mirjana Miščević, a Jelena Plavanski kao predstavnik Sektor za ekologiju, Privredne komore Beograda. Verujemo da će činjenice vezane za nestanak pčela, koje su stručnjaci izneli na svojim predavanjima doprineti da se i u Srbiji zabrani upotreba pesticida iz grupe neonikotinoida. 

Na seminaru se moglo čuti sa čim se pčelari u Srbiji danas suočavaju i koje nesagledive posledice mogu nastati, ako se nastavi dalje trovanje pesticidima gajenih i divljih pčela, bumbara i drugih oprašivača. Pored informisanja javnosti o ovoj pojavi kroz predavanja eminentnih stručnjaka o temama ishrane pčela, selekcije, bolesti i nametnika pčelinje zajednice, razgovaralo se i sa pčelarima, kako mogu da poboljšaju vitalnost i zdravlje pčela. Posebnu pažnju su privukla najnovija istraživanja Roberta Brodšnajdera vezana za upotrebu šećera i pojedinih vrsta polena u ishrani pčela.

„Ako pčele nestanu, ljudima će ostati još samo 4 godine života. Kad nema pčela – nema više oprašivanja, nema više biljaka, nema više životinja, nema više čoveka” (Albert Anštajn).

U izradi je upitnik o gubicima pčelinjih zajednica kako bi mogli ubuduće da pratimo stanje u pčelarstvu u Srbiji, Bosni i Hecegovini i Crnoj Gori i uporedimo ga sa stanjem u ostalim zemljama.

Category: Novosti

Comments are closed.